Marmara Denizi'ni son yıllarda adeta kıskaca alan müsilaj sinsice ilerliyor. Bugünlerde Gölcük Değirmendere'yi saran çevre felaketi Yalova’nın kapısına dayandı.
2021 yılında Marmara Denizi’ni teslim alan ve çevreyi tehdit eden müsilaj felaketi, yeniden gündemde. Gölcük Değirmendere bölgesinde, su üzerinden görülmesi zor olan müsilaj tabakasının, denizaltındaki yayılımını gözler önüne seren görüntüler kaydedildi.
Bilim insanlarının yaptığı incelemelere göre, 0-20 metre derinlik arasında yoğunlaşan müsilaj, deniz analarını hapsetmekle kalmayıp, midyelerin üzerini kapladı ve denizatları gibi bölgeye özgü canlılara zarar verdi.
Marmara Denizi’ne günde yaklaşık 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj ediliyor. Bunun yüzde 53’ü sadece ön arıtmadan geçiyor. Bu durum azot ve fosforun ortamdan uzaklaştırılmadığı anlamına geliyor.
Müsilaja neden olan mikroorganizmalar, bu besinlerle besleniyor. Denize fazla kanalizasyon akışı sağladığınızda bu mikroorganizmaların popülasyonunu artırıyor.
Bilim insanları, Değirmendere açıklarında yaklaşık 20-22 metre derinlikte yoğun bir müsilaj tabakasını tespit ettik.Özellikle hava sıcaklıklarının artışıyla birlikte Marmara Denizi’nde müsilajın daha yaygın bir hale gelecek.Marmara kapalı bir ekosistem. Diğer illerde arıtma sistemlerinin yeterli olmaması nedeniyle ortaya çıkan kirlilik, bu alanı da etkiliyor.”dedi.