Kimyasal üretim gerçekleştiren fabrikanın boru çatlağındaki amonyak sızıntısı nedeniyle 2 işçi yaralanmasının ardından Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler ekipleri bölgeye yönlendirildi.
Olay,dün saat 23.45 sıralarında Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesindeki kimyasal madde üretimi yapan Akkim fabrikasında meydana geldi.Olayla ilgili Yalova valiliği açıklama yaptı.
İddiaya göre, bir boruda meydana gelen çatlaktan dolayı amonyak ve metilamin sızıntısı tespit edildi. Yaşanan sızıntı üzerine bölgeye AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sızan gaz, ekipler tarafından su ile apsorve işlemi yapılarak kısa sürede kontrol altına alındı. Sızıntıdan etkilenen 3 işçiye ise tedbir amaçlı oksijen tedavisi uygulandı.
Öte yandan, bölgeye tedbir amaçlı Bursa'dan Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) ekipleri de yönlendirildi.
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Yalova Valiliği, fabrikada meydana gelen amonyak ve metilamin sızıntısı hakkında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Yalova İli Çiftlikköy ilçesi sınırlarında bulunan Kuzey AKKİM fabrikasında saat 23.45 sıralarında amonyak ve metilamin kimyasal gaz sızıntısı bulunduğu, akabinde olaya müdahale etmek için Yalova AFAD 2 ekip, sağlık ekipleri, itfaiye ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Aynı zamanda fabrika tarafından kaçak bölgesi bloke edilerek tesis devreden çıkarılmıştır. Gazdan etkilenen 3 kişinin solunum tedavisi almış olup sağlık durumları iyidir. Olay yerindeki gazın su ile apsorve işlemi yapılarak gaz temizlenmiştir. Saat 00.30 itibariyle olay yerindeki sızıntı tamamen kontrol altına alınmış ve bir gaz kaçağı mevcut değildir. Yalova, Bursa, Sakarya ve fabrika ekipleri tarafından yapılan ölçümler sonucu herhangi bir gaz tespit edilmemiştir" denildi.
Metilamin NEDİR
Metilamin, çeşitli önemli kimyasal ürünlerin üretiminde kullanılır: ilaçlar; pestisitler; yakıt katkı maddeleri; patlayıcılar; çözücüler ve temizlik maddeleri; fotoğrafik işleme kimyasalları; ve deri tabaklama ve boyama işlemlerinde kullanılan kimyasallar.
Normal koşullar altında, Metilamin renksiz bir gazdır. Yüksek konsantrasyonlarda keskin, yakıcı bir kokusu vardır. Metilamin yanıcıdır. Genellikle su ile çözelti halinde bulunur ve çoğu organik (karbon içeren) çözücüde de çözünür. Metilamin, uçucu organik bileşikler (VOC'ler) olarak bilinen bir grup maddeden biridir.
Metilamin salınımları, üretimi ve kimya endüstrisinde yaygın kullanımı sırasında meydana gelebilir. Ayrıca bazı bitkiler tarafından doğal olarak üretilir, hayvan idrarında bulunur ve hayvan veya bitki maddesi bozulduğunda salınır.
Çevreye nasıl etkisi olabilir?
Metilamin yaban hayatı için orta derecede toksiktir. Ancak, çevrede hızla parçalanır ve bu nedenle yalnızca çok büyük salınımların (örneğin kazara dökülme sonucu) zarara yol açması muhtemeldir. Suya ve toprağa salınımlar çoğunlukla atmosfere buharlaşacak ve birkaç gün içinde parçalanacaktır. Metilamin çevrede birikmez. Bir VOC olarak Metilamin, ürünlere ve malzemelere zarar verebilecek yer seviyesi ozonunun oluşumunda rol oynayabilir. Metilamin kirliliğinin küresel çevre üzerinde herhangi bir etkisinin olması muhtemel görülmemektedir.
Buna maruz kalmanın insan sağlığına nasıl etkileri olabilir?
Metilamin vücuda metilamin içeren havanın solunması, metilamin içeren yiyecek veya suyun yutulması veya metilamin ile dermal temas yoluyla girebilir. Yüksek seviyelerde metilamin içeren havanın solunması, nefes alma zorlukları, yanma hissi, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve akciğerlerde sıvı birikmesi (pulmoner ödem) gibi bir dizi olumsuz sağlık etkisine neden olabilir. Yüksek seviyelerde metilamin yutulması, yemek borusu ve boğazda yanıklara, yanma hissine ve karın ağrısına neden olabilir. Metilamin ile dermal temas, ciddi cilt tahrişine ve yanıklara neden olabilir. Gözlerle temas, ciddi yanıklara ve bulanık görmeye neden olabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, metilamini kanserojenlik açısından sınıflandırmamıştır. Ancak, normal arka plan seviyelerinde metilamine maruz kalmanın insan sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye sahip olması olası değildir.
Amonyak sağlığa zararlı mı?
Zehirleyici ve tahriş edici etkisi nedeniyle akciğerlerde spazm yaratabilir, ödem oluşumuna sebep olabilir veya solunan konsantrasyona bağlı olarak yanma hissi, baş ağrısı, baygınlık gibi sağlık sorunları yaratabilir. Aşırı solunum sonucunda ise ölüme sebebiyet verebilmektedir.