Mehmet Şimşek duymasın....

Soru: Belediyedeki %40 fazlası personel ne olacak ?

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 10:27
https://www.bolge.com.tr

Belediyesi'nde iş sözleşmeleri feshedilen 86 personelin işe geri alınmak için başlattığı eylem 6'ncı gününde devam ederken, 1160 belediye personeli de maaş, ikramiye ve mesai ücretlerini alamadığı gerekçesiyle iş durdurarak eyleme katıldı.

Eylemlerin ardından sendika temsilcisi ile makamında görüşen Belediye Başkan Yardımcısı Aytaç Mutlu protokol imzalayarak 86 kişinin işe iadesi yapıldı.

Hak İş Konfederasyonu'na bağlı Hizmet İş Sendikası tarafından Yalova Belediyesi'nde işten çıkarılan işçiler için bugün grev kararı alınmıştı. Hak İş- Hizmet İş Bursa İl Başkanı Mustafa Yavuz, başta temizlik işleri olmak üzere tüm belediyedeki sendika üyelerinin greve girdiğini açıklamıştı. Yaşanan grev sonrasın Yalova Belediyesi ve Hizmet İş arasından işçilerin yeniden işbaşı yapmasıyla ilgili protokol imzalandı. İmzalanan protokolle işçiler yeniden görevlerine getirildi.

Sendikanın Bursa İl Başkanı Mustafa Yavuz, yaptığı açıklamada, "İşten çıkartılan 86 arkadaşımızın tamamının işe dönüşü bugün itibariyle yaptığımız protokolle sağlanmıştır. Mayıs ayından kalan yarım maaşlarımız ayın 10'u itibariyle banka hesabına yatırılacaktır. Bundan sonraki dönemde ve süreçte, ayın 15'inde maaşlarımız tam ve eksiksiz bir şekilde yatırılacaktır" dedi.

Yapılan açıklama sonrası yaklaşık bir haftadır çadır kurarak çıkarılmalarını protesto eden işçiler büyük coşku yaşadı. İşçiler Sendika Bursa İl Başkanı Yavuz'u omuzlara çıkarırken alınan kararı müzik eşliğinde coşkuyla kutladı.

YAPILAN ANLAŞMA

28.06.2024 tarihinde işten çıkarılan işçilerin işe iadesi ve Yalova Belediyesi ve Personel A.Ş.'de çalışan tüm işçilerin ücretlerinin ödenmesi hakkında yapılan anlama şu şekilde açıklandı.

1- İş akdine son verilen Personel A.Ş. çalışanlarından 2020 yılı tarihinden önce girişi olan personellerin işten çıkışları Riyaset Makamı kararı ile iptal edildiğinden, fiilen sahada çalışan personellerin işten çıkışları Riyaset Makamı kararı ile iptal edildiğinden, kalan 20 personeli işten çıkışlarının 06.07.2024 tarihi itibariyle iptal edilmesi hususunda mutabık kalınmıştır.

2- 1.maddede belirtilen işten çıkışların iptal edilmesiyle birlikte, 28.06.2024 tarihinde iş çıkışı yapılan işçilerinden işe iadesi sağlanmayan işçi kalmayacaktır. (Karşılıklı rıza dâhilinde çıkarılan personeller istisnadır)

3- Yalova Belediyesi ve Personel A.Ş. çalışanlarının maaş ödemeleri mayıs ayı maaşından kalan kısım ayın 10'u itibariyle banka hesaplarına gönderilecektir. (Bankalarla yapılan protokol kapsamında bankada bekleme süresi hariç)

4- 375 sayılı Kanun Hükmünde kararnamenin ek-20.maddesine istinaden personele ilişkin brüt giderlerin, yıllık bütçe gelirlerinin %40ını aşmayacak şekilde düzenlenmesi ve mali yükün personele sağlıklı maaş ödeyebilmek adına düzenlenmesi ve iş verimini arttırabilmek amacıyla personele ilişkin düzenlemeler Yalova Belediyesi tarafından ivedi süre içinde yapılacağı sendika yetkililerine bildirilmiştir.

5- İş ahlak ve kurallarına uyumsuz davranışlar sergileyen, disiplinsiz davranışlarda bulunan, görev yerini izinsiz terk eden, iş barışını bozan personellerin iş akitlerin fesih edilmesinde disiplin kurullarını işletmek suretiyle Yalova Belediyesi yetkilidir.

İşbu protokolün imza altına alındığı tarih ve saat itibariyle, iş durdurma ve greve ilişkin süreç sonlandırılacak, tüm personelin işbaşı yapması sağlanacak, gün içinde yaşanan iş durdurma eylemi kapsamında aksayan işlerin ivedilikle tamamlanması ve eyleme ilişkin ekipmanların kaldırılması sağlanacaktır.