.

SAHİLE CAMİ…ANA YOL KENARINA OKUL SEVDALARI BİTMEDİ

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2023 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2023 10:45
https://www.bolge.com.tr

Mahkeme kararlarına rağmen  kanunsuzca yapılan Atatürk ilk okulu ek binasına mahkemelerden red kararları peş peşe geliyor.

Süleyman bey Mahallesinde bulunan bölgenin yeşil alan olarak kayıtlardaki alandaki ağaçlar kesilerek ve göstermelik taşınma işlemlerinden sonra ilk derece mahkemesi tarafından haklı bulunmasının ardından istinaf mahkemesi tarafından da haklı bulundu.

KİM TAKAR YALOVA BELEDİYESİNİ DEDİLER

Vefa Salman’ın belediye başkanlığı döneminde, Meteoroloji arsasının park alanı olan imar durumu Yalova Belediye Meclisi’nin 10.01.2018 tarih ve 27 sayılı kararıyla ilkokul alanı olarak değiştirilmesine karşı çıkılmıştı.

O dönemde alanın imar durumu nedeni ile itirazlar edilirken ne hikmetse Yalova Valiliği ve Yalova İl Özel İdaresi bu yeşil alana okul yapılmasına ısrar edip, apar topar Yalovalı bir inşaat firmasına bağış adı altında bina konduruldu. Ve kısa zamanda tamamlandı.

DANIŞTAYA KALDI

Dönemin belediye başkanı Vefa Salman,” arsanın imar değişikliğinin yasalara uygun olmadığına” itiraz etmesine rağmen yapımı tamamlanan okul binası için nasıl bir karar verileceği merak ediliyor. Bursa Bölge İdare Mahkemesi ikinci idare dava dairesi tarafından da değişiklik onaylanmadı. Son karar ise Danıştay tarafından verilecek.

SAHİLE CAMİ…ANA YOL KENARINA OKUL SEVDALARI BİTMEDİ

Yalova’da çift tedrisat yapan tek Okul olarak Atatürk Okulu olduğu ileri sürülerek  eski meteoroloji alanındaki yılların çam ağaçları göstermelik taşınma gösterisinden, sonra ortadan yok edildi.Apar topar mahkeme kararları dinlenmeden 24 derslik bina konduruldu. Bu okulun yapılmasında tek gerekçe okulda çok öğrenci var. Tek tedrisat yapamıyoruz oldu. Oysa okulda sahte ikametlerle yüzlerce öğrencinin eğitim aldığı gerçeği vardı.

ÖĞRENCİ SERVİSLERİ VE TRAFİK

Rüstem paşa, ve Süleyman bey Mahallesinin bir bölümünde yaşayan çocukların bu okula gitmesi gerekirdi diyen veliler,” Bu okul için Ana yol kenarında trafiğin en yoğun olduğu ve olası bir depremde tsunami dalgalarının geleceği bir yere okul yapılmasını anlayamadık.

Yangından mal kaçırır gibi bina yaptılar. Bu okuldaki sahte ikametleri engelleselerdi, tek tedrisat yapılırdı. Çiftlikköy dahil birçok uzak mahallerden öğrenciler minibüslerle taşınıyor. Nedense sahte ikametleri tespit etmek istemediler. Mahalledeki bazı evlerde çok sayıda misafir ikametleri gösteriliyor. Bir kontrol etseler o isimleri bulamazlar., Bu taşıma nedeni ile trafiğe giren öğrenci minibüsleri, trafiği de alt üst ediyor” dediler.

NE OLMUŞTU?

Yalova’daki çevreci kuruluşlar ve STK’lar yaptıkları basın açıklaması ve eylemlerle, okul inşaatına karşı çıkmış, Yalova’nın yeşil alanlarının giderek yok olduğunu ve Yalova’nın elinde kalan son yeşil alanın da imar planları değiştirilerek okul yapılmasına tepki göstermişti.

Yalova'daki Akademik Meslek Odaları ve STK temsilcilerinin bir araya geldiği Yalova Platformu dönem sözcüsü Hakim Menteş, dava sonuçlanmadan buraya okul inşaatının yapılmasının hukuksuzluk olduğunu , Meteoroloji Müdürlüğünün bulunduğu alanın olası afetlerde toplanma merkezi olarak belirlendiğini, Yalova’nın en işlek caddesi üzerine okul yapımının, öğrencilerin can güvenliğini de tehdit ettiğini söylemişti.

Dönemin Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve çevreciler, Bursa 3. İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Mahkeme, oy birliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Mahkeme kararında, "Telafisi güç zararlar doğabilir" denildi.

Buna rağmen bina yapıldı ve itirazlar İstinaf mahkemesine kadar uzandı ve Oradan da yapılamaz kararı verildi. Âmâ ağaçlar gitti. Deprem acil toplanma alanı gitti. Danıştay’a kadar uzanan davanın nereye varacağı merak ediliyor.